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Dual Enrollment FAQs 
 
 
Q: What is Dual Enrollment? 
A: The term “dual enrollment,” in generic terms, refers to high school students taking college 

courses while they are still enrolled in a secondary school, or to the programs that allow high 
school students to take college-level courses.  
 
According to California Education Code, “dual enrollment” is understood as and used to identify 
high school or other eligible special admit students enrolling in community college credit 
courses.  AB 288, which was enacted on 1/1/16, created two tracks within dual enrollment: 
 

1. CCAP track (under AB 288, Education Code section 76004); and 
2. Non-CCAP track (Education Code sections 76001 and 76002). 

 

 
 

Dual Enrollment

CCAP Track

"Regular"
Non-ISA 

arrangement

Face-to-face Twin Rivers USD

Online

Hybrid

ISA arrangement Face-to-face

Natomas USD

San Juan USD

Non-CCAP Track

LRCCD "Advanced 
Education"

"Regular" Advanced 
Education

Early College High 
School CECA

Middle College High 
School

Online Distance Ed Pilot

Early College High 
School

Middle College High 
School

TYPE MECHANISM/
MODEL 

FORMAT CURRENT SITES 



Dual Enrollment FAQs, Page 2 
 

 
Q:   What is AB 288 and what was the legislative intent? 
A: The California State Legislature found that:  

a. Research has shown that dual enrollment can be an effective means of improving the 
educational outcomes for a broad range of students. 

b. Dual enrollment has historically targeted high-achieving students; however, increasingly, 
educators and policymakers are looking toward dual enrollment as a strategy to help students 
who struggle academically or who are at risk of dropping out. 

c. Allowing a greater and more varied segment of high school pupils to take community college 
courses could provide numerous benefits to both the pupils and the state, such as reducing the 
number of high school dropouts, increasing the number of community college students who 
transfer and complete a degree, shortening the time to completion of educational goals, and 
improving the level of preparation of students to successfully complete for-credit, college-
level courses. 

d. California should rethink its policies governing dual enrollment, and establish a policy 
framework under which school districts and community college districts could create dual 
enrollment partnerships as one strategy to provide critical support for underachieving 
students, those from groups underrepresented in postsecondary education, those who are 
seeking advanced studies while in high school, and those seeking a career technical education 
credential or certificate. 

e. Through dual enrollment partnerships, school districts and community college districts could 
create clear pathways of aligned, sequenced coursework that would allow students to more 
easily and successfully transition to for-credit, college-level coursework leading to an 
associate degree, transfer to the University of California or the California State University, or 
to a program leading to a career technical education credential or certificate. 

f. To facilitate the establishment of dual enrollment partnerships, the state should remove fiscal 
penalties and policy barriers that discourage dual enrollment opportunities. By reducing some 
of these restrictions, it will be possible to expand dual enrollment opportunities, thereby 
saving both students and the state valuable time, money, and scarce educational resources.  

  
AB 288 was enacted to allow the governing board of a community college district to enter into a 
College and Career Access Pathways (CCAP) partnership with the governing board of a school 
district for the purpose of offering or expanding dual enrollment opportunities for students who 
may not already be college bound or who are underrepresented in higher education, with 
the goal of developing seamless pathways from high school to community college for career 
technical education or preparation for transfer, improving high school graduation rates, or 
helping high school pupils achieve college and career readiness. 

 
To eliminate certain fiscal and policy barriers, AB 288 authorizes specified special part-time 
students to enroll in up to 15 units per term, waives certain college fees for those students, and 
allows closed courses that occur on high school campuses during the regular school day.  At the 
same time, AB 288 requires that the program be for a specified purpose (e.g., cohort program for 
underrepresented students) and adhere to delineated state reporting requirements. 
 
 
 



Dual Enrollment FAQs, Page 3 
 

 
Q: What is a CCAP Agreement? 
A: A CCAP Agreement is an MOU between a community college district a school district partner 

that establishes a CCAP partnership.  CCAP Agreements (“MOUs”) must be approved by the 
governing boards of both districts.  Currently, partners are required to present the MOU twice to 
their respective board (once as an information item, and another for public comment and board 
approval.  Once approved, CCAP MOUs must be filed with the CCCCO in order to be deemed 
official by the State. 
 
The CCAP MOU outlines the terms of the CCAP partnership and includes, but is not necessarily 
be limited to, the total number of high school students to be served, the total number of FTES 
projected to be claimed by the community college district for those students; the scope, nature, 
time, location, and listing of community college courses to be offered; criteria to assess the 
ability of pupils to benefit from those courses; and protocols for joint facilities use, parental 
consent for high school pupils, etc. 
 
In order for a college to partner with a school district, the school district must be within the 
service area of that college.  Otherwise, the school district must present evidence (e.g. a letter) 
that its feeder college allows them to work with another college. 
 
Within LRCCD, once a CCAP MOU is in place between a college and a partner, the MOU can 
be renewed through the standard district contract routing process and does not have to return to 
the board for approval.  
 
Currently, ARC has approved CCAP MOUs with the following school districts: Natomas, San 
Juan, and Twin Rivers.  Moreover, we are exploring potential CCAP Agreements with Center 
Unified School District, Placer County Office of Education, and an independent charter school. 
 

Q: Are online CCAP classes allowable? 
A: Yes. 
  
Q: Where does the FTE come from for online general education CCAP classes? 
A: General college FTE which comes from the District (funded through Growth dollars). 
 
Q: Where does the FTE come from for CTE CCAP classes? 
A: There are different ways that CTE CCAP classes are funded.  They are either 95% Strong 

Workforce funded, plus 5% from the college’s General Fund, or, in the case of school district 
partners under a CCAP Instructional Service Agreement, the school district is the employer of 
record and compensation is provided to the school district at the lowest adjunct rate. 

 
Q: What is an Instructional Service Agreement (“ISA”)? 
A: An agreement with another agency which provides instructional services to the college through a 

contract. 
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Q: When are Instructional Service Agreements used? 
A: Historically, the Public Safety Center has used ISAs for Public Safety training.  More recently, 

we have used ISAs for CCAP partnerships when the K-12 teacher meets community college 
minimum qualifications for a discipline and is a 1.0 FTE teacher at the school district. 

 
Q: Is the hiring process for an Instructional Service Agreement different? 
A: Yes. CCAP instructors operating under an ISA are not officially hired by LRCCD.  Instead, they 

go through a verification process to ensure they meet minimum qualifications. 
 
Q: How are students enrolled into CCAP classes? 
A: Students are block enrolled by college staff. 
 
Q: What services are available for CCAP students? 
A: Under CCAP, comparable student service shall be offered to CCAP track students. 
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Q: What is the difference between Advanced Education and CCAP track dual enrollment? 
A: There are several differences between Advanced Education and Dual Enrollment: 
 

Differences CCAP 
Non-CCAP, “Advanced Education” in LRCCD 

Regular 
Advanced Ed 

Early College HS Middle College 
HS 

 Online/ 
Distance Ed Pilot 

Intent Offer or expand dual 
enrollment opportunities 
for students who may not 
already be college bound 
or who are 
underrepresented, and 
develop seamless pathways 
from high school to 
community college. 

Provide high school students with educational enrichment opportunities at a 
community college. 

Focus Students who may not 
already be college bound 
or who are 
underrepresented in higher 
education. 

High-achieving 
students, or if part 
of academy or 
special college-
based program. 

Underserved 
Students 
 

High-potential, 
high-risk 
students 

High-achieving 
students, or if part 
of academy or 
special college-
based program. 

CCAP agreement? Required. Not required. 
 

Application Students use a new, locally 
developed CCAP Dual 
Enrollment Application 
which eliminates and/or 
replaces fields/steps that 
are not applicable to 
CCAP. 

Students use the Advanced Ed Application and follow its steps.   

Courses 
 

Students follow a 
prescribed course sequence 
and they are block enrolled 
by college staff. 
 
 

Students enroll and select classes individually, or they follow a prescribed 
sequence, and are block enrolled by college staff if they are part of a special 
Advanced Ed program or project.   
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Differences CCAP 
Non-CCAP, “Advanced Education” in LRCCD 

Regular 
Advanced Ed 

Early College HS Middle College 
HS 

 Online/ 
Distance Ed Pilot 

Class location High School or online with 
a high school face-to-face 
component. 

College College, Stand-
alone high school, 
or a hybrid 

College College 

Classes open to 
the public? 

No Yes 

Maximum courses 
students can take 

3 courses, with no more 
than four community 
college courses/term; must 
be part of academic 
program designed to award 
students both HS diploma 
and AA/AS degree, 
certificate, or credential. 

2 courses 

Minimum age  14 Completed 10th grade or 16 
Minimum GPA  
(at LRCCD) 

2.0 2.7 

Who’s responsible 
for paying for 
books for CCAP 
classes?   

The Williams Act requires 
K-12 partners to provide 
books for CCAP classes. 

Students are generally responsible for paying for their books.  For some special 
programs arrangements are made to provide students with books. 

Who orders books 
for CCAP classes? 

School district partner. Student or special program. 

 


